Aankooptips "The Topic"

Gestart door Peth©oni, 22-12-2004 17:21:33

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peth©oni

Doel: Alle aankooptips verzamelen.

Zoals de titel aangeeft komen hier alle relevante aankoop tips in te staan, telkens als er in het topic "aankooptips samenvatting" goeie tips bij komen gaan die naar dit topic.
Dan zal het topic "aankooptips samenvatting" opschoond worden....

Succes

Peth©oni

#1
Op letten bij aankoop:
Administratie
- Onderhoudshistorie aanwezig (onderhoud bij dealer of specialist tijdig uitgevoerd)
- Check het no-go topic
- Check de km stand via de Nationale AutoPas
- De km stand zou evt ook uitgelezen kunnen worden, hangt af van type
Algemeen
- Distributie bij de meeste 850's iedere 120.000 vervangen, behalve bij oudere types (MY91-93), die moeten iedere 75 a 80.000 (riem is 2mm dunner). Voor latere (x70) types kunnen weer andere waarden gelden.
- Bovenste motorsteun (kan zijn gescheurd, op zich niet duur, maar als er te lang mee is doorgereden kan het spruitstuk scheuren. Dit is te zien als ie onder het blok vandaan rookt bij koude motor)
- Opper in ieder geval een ANWB (of Dekra) keuring. De reactie van de verkoper spreekt boekdelen. Wil je zekerheid: laat de keuring ook uitvoeren
- Ivt: werkt de airco. Reparatie kan je zo 1000 euri achteruit zetten
- Hoge kilometerstanden hoeven geen probleem te zijn, (ook niet voor een automaat, zie onderstaande post) Check het hoge km standen topic
- Bij koude motor mogen de kleppen iets tikken, na uiterlijk 10 min moet dit weg zijn
- Rij in verschillende auto's een testritje, om het weggedrag te kunnen vergelijken
- Olieafscheider of vlamdover kan verstopt zitten. Herkenbaar aan olie in het luchtinlaattraject en leidt uiteindelijk tot een kapotte krukaskeerring (hoge carterdruk wat niet weg kan -> zwakste schakel eerst). Kapotte keerring is herkenbaar aan olielekkage tussen de versnellingsbak en motor. Droogvegen met een doekje en na een paar km rijden moet het gewoon droog blijven.  De keerring kost 30 euro, de reparatie 600 euro. Omdat de bak los moet. Advies bij koppelingswissel (wellicht bij aankoop af te spreken) is dan ook altijd de keerring eveneens laten vervangen!
Specifiek Automaat
- Bij automaat: optrekken met 1500rpm, van 1 naar 2 mag licht schokken, de overige schakelingen niet!
Specifiek Diesel
- Bij diesels moeten elke 120.000 de distributie en waterpomp vervangen zijn.
- TDI's hebben een Audi motorblok en de naam weinig problemen te hebben. Ze roken, da's normaal en verbruiken weinig tot geen olie. Roken tijdens het starten kan duiden op een of meerdere slecht gloeispiralen (vervangen is kostbaar aangezien de pomp van de stuurbekrachting losmoet). Als je tijdens het starten geen voorgloeilampje ziet (bij koudere temperaturen) kan de gloeiweerstand (naast de vulopening van het ruitenwisserreservoir) geoxideerd zijn (schoonmaken helpt!). Verminderde acceleratie (gevoel alsof je geen Turbo meer hebt) kàn veroorzaakt worden door de EGR-klep (eenvoudig op te lossen door de vacuumleiding los te trekken en af te isoleren).

Welk type te kiezen?
- Een estate is doorgaans duurder dan een sedan, maar schrijft minder af
- Een 2.0 10V is krachtig genoeg om goed mee te komen, maar een 2.0 of 2.5 20V is vaak niet duurder, en geeft toch net iets meer rijplezier
- Een Turbo is het walhalla, maar dat moet je portemonnee wel aankunnen
- Het verbruik.... ligt vaak aan de bestuurder. Alle 850's (turbo of niet) gebruiken gemiddeld tussen de 1 op 8 en 1 op 11. Zuinigheidsridders met enkel snelwegverkeer kunnen nog zuiniger rijden, evenals dat rallyrijders met een zware rechtervoet onzuiniger kunnen rijden.
- Voor vragen over de uitrusting, zie de folders
- De smoke achterlichten van het latere type zijn in principe ook op het eerdere type te monteren. Hetzelfde geldt ook voor de lage koplampen.
- Hoge km standen betekenen niet automatisch ook dat de cilinderkoppen gereviseerd hoeven te worden bij rijden op lpg (zie onderstaande post)
- Een automaat hoeft niet perse minder lang mee te gaan, maar is wel gevoeliger voor (het niet tijdig krijgen van) onderhoud en goede olie

Peth©oni

#2
* Als de auto dealer onderhouden is , bel dan ook met dealer en vraag of er bijzondere reparatie's geweest zijn.

* Ook lees ik veel dat zo rond de 250 en 300dkm de draagarmen aan vervanging toe zijn. Of na ongeveer 10 jaar !!! Overigens dient de auto uitgelijnd te worden als de draagarm los is geweest. Daar was een echte merkdealer het een keer niet mee eens! (Garantiegeval dus kostte hem geld) Onzin natuurlijk; het moet beslist wel gebeuren!

*Wielen: de lichtmetalen R en T5R wielen zijn vrij zacht en vervormen dus vrij snel. Let hierop bij aankoop! Ze zijn nogal prijzig, maar vaak kan er nog wel wat aan gedaan worden als ze iets krom zijn.


thuur

Citaat van: Peth©oni op 22-12-2004 17:22:22
.. kapotte krukaskeerring (hoge carterdruk wat niet weg kan -> zwakste schakel eerst). Kapotte keerring is herkenbaar aan olielekkage tussen de versnellingsbak en motor. Droogvegen met een doekje en na een paar km rijden moet het gewoon droog blijven.  De keerring kost 30 euro, de reparatie 600 euro. Omdat de bak los moet. Advies bij koppelingswissel (wellicht bij aankoop af te spreken) is dan ook altijd de keerring eveneens laten vervangen!

Dit is een mooie foto van het 'gaatje' tussen motor en versnellingsbak, je ziet nog net 2 tandjes van het vliegwiel. Hier wil je dus geen olie zien!
Gr ;)