855R Black Moose

Gestart door Philip850, 07-05-2024 22:51:10

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Philip850

Ik ben overtuigd van wel, maar zit in een verhuizing en kan zo 1-2-3 dat niet even checken nu
Volvo 855R "Black Moose" '96
BMW K1600GT '20
Mercedes-Benz L206D camper '73

Philip850

Het is even wat stiller in dit topic wegens verhuizing, maar de afgelopen dagen bezig geweest met de APK. Voordat ik naar de keuring ging had ik al wat dingen gezien. Banden (vervangen door 2 Michelins zie voorgaande post). Toen kwam ik erachter dat de reeds dichtgekitte ashoes doorgescheurd was en toen heeft de R even stil gestaan.

Was eergisteren al begonnen aan demontage van de aandrijfas, maar wegens genoemde drukte vandaag pas de nieuwe gemonteerd en gelijk de bakkeering meegenomen als we de boel dan toch los hebben en het was daar aan het zweten. Het goede nieuws is dat de APK gelukt is, was een leuke keuring met de "oh die zie je niet vaak meer" en "ziet er nog goed uit voor die kmstand!". Het slechte nieuws is dat de katalysator al een keer gelast en dichtgesmeerd was met gum, wat ik voor keuring ook maar weer gedaan heb want hij blies erlangs, dat er nu een abs storing in zit, de aandrijsashoes aan de rechterkant op scheuren staat, dat af en toe  benzinegeur heb ineens, dat ik ook een lambda lampje zie bij bepaalde last en dat de nieuwe SKF aandrijfas uit de doos al een gare homokineet heeft die ik dus nog eens mag vervangen. Dat laatste valt onder garantie uiteraard maar wel dubbel werk. Qua uitlaat zit ik te denken aan iets nieuws vanaf de turbo, want die kat is wel genoeg opgelapt dus genieg reden voor een nieuwe met 3" downpipe en dat sierstuk is ook niet helemaal mijn smaak, dus dan maar alles  ;D  more to come dus!
Volvo 855R "Black Moose" '96
BMW K1600GT '20
Mercedes-Benz L206D camper '73

Menno3274

Altijd vervelend. Maar een goede reden om het gelijk goed/leuk aan te pakken. ;D

Philip850

#33
Nou de iPD pijp staat in bestelling, vanaf de turbo dus ga gelijk voor een 3" downpipe met nieuwe kat. De ekster in mij kon geen nee zeggen tegen de mooi gepolijste RVS pijp en het nieuwe eindstuk vind ik ook een stuk fraaier dan de oude dubbele omhoog gebogen pijp (sorry Henk).

Daarnaast vandaag de bak (voor de toekomst, kmstand 415280), zag met het wisselen van de aandrijfas dat de olie niet bepaald schoon was dus dat mocht wel weer. Volgende week laat ik ook de stuurbekrachtigingsolie maar even spoelen. Is dat ook weer fris.

Maar je fixt 1 ding en hoppa de R bedenkt weer iets nieuws voor de to do list.
Gisteren besloot de auto bij het tanken dat ie geen LPG meer lust. Slang aansluiten en niks. Dus staat nu bij de specialist die gaat kijken of het de vuller is of de 80% klep. We gaan het zien.

Volvo 855R "Black Moose" '96
BMW K1600GT '20
Mercedes-Benz L206D camper '73

rjverbrugh

Ha, dat met die lpg daar had ik donderdag ook last van, niet of nauwelijks willen vullen. Ik gooi het maar op de hitte, even aankijken hoe het de volgende tankbeurt gaat.

Die verse v- bak olie ziet er trouwens wel oranje achtig uit, ipv rood. Welk type en merk zit er nu in?

Philip850

#35
Citaat van: rjverbrugh op 28-06-2024 14:08:01Ha, dat met die lpg daar had ik donderdag ook last van, niet of nauwelijks willen vullen. Ik gooi het maar op de hitte, even aankijken hoe het de volgende tankbeurt gaat.

Die verse v- bak olie ziet er trouwens wel oranje achtig uit, ipv rood. Welk type en merk zit er nu in?


Dat idee had ik eerst ook ja, hitte. Maar een paar dagen en 3 pomptesten later bleek er toch meer aan de hand. Gelukkig maar een klein euvel.

Dat van die kleur olie, ja dat klopt! Viel mij ook op. Beetje goudkleurig is het, net normale motor olie maar dan net wat meer troebel. Dit is Kroon ATF. Gebruik ik zelf meestal olie van als ik sleutel, prima spul nooit problemen mee gehad in de afgelopen jaren ook in mijn sportmotoren dus dat vertrouw ik wel. Vroeg het toen ik de kleur zag aan de specialist, bedrijf waar ik was specialiseert in Volvo ook het oudere spul. Die gaf aan dat hij ATF in allerlei kleuren voorbij ziet komen bij fabrikanten. Ik had rode atf verwacht maar dit zou de correcte vloeistof moeten zijn. Tot nu toe klopt dat ook wel qua gevoel, hij schakelt een stuk smoother. Was in sport best wel hard/bonkerig met opschakelen. Dat is nu echt een stuk beter. Voor de kmstand een hele goed schakelende bak zo.
Volvo 855R "Black Moose" '96
BMW K1600GT '20
Mercedes-Benz L206D camper '73

Philip850

#36
Ook nog tussendoor vlot geholpen door 2M (gas specialist in Tilburg) die gelukkig snel een tijdelijke fix had door een vervangende vulslang aan te sluiten. Dus ik kan weer rijden en tanken met LPG terwijl het nieuwe onderdeel (eindstuk bij de vul aansluiting bij het tank klepje) in bestelling staat.

Ik heb de vervangende aandrijfas van SKF binnen maar de nieuwe homokineet voelt uit de doos al even beroerd als de vorige. Bad batch maybe? Weet iemand goede alternatieven voor een nieuwe aandrijfas tov SKF?
Volvo 855R "Black Moose" '96
BMW K1600GT '20
Mercedes-Benz L206D camper '73

Philip850

#37
Inmiddels is de LPG vulaansluiting vernieuwd (nu gemonteerd met schroeven ipv popnagels, nu beweegt het ook niet meer zo als ik ga tanken) en ben ik weer langs geweest bij de garage om mijn stuurbekrachtiging te laten flushen. Dit had ik ook zelf kunnen doen, maar gezien de geringe kosten en dat ze het met de juiste middelen en apparatuur doen ipv dat ik een garagevloer heb met ATF coating, heb ik het uitbesteed. Leuk stukje vaak overgeslagen onderhoud, want ondanks dat ik niet eens echt klachten had over zwaar sturen of loeiende pomp, maakt het een enorm verschil. Het stuurgevoel is beter en hij stuurt merkbaar lichter nu. Volgende week zijn de remmen aan de beurt en dan zijn we qua vloeistoffen weer lekker fris. De IPD uitlaat is ook binnen, eens kijken wanneer ik tijd heb om die er onder te zetten want we zijn nog druk met de laatste loodjes van onze verhuizing en op werk is het ook even aanpoten.

Voor nu nog to do:

-Uitlaat monteren en daarna eens aan de slag met finetuning en fuel trim check want vollast/kickdown performance is niet helemaal 100
-ABS storing (uitgelezen, sensor rechtsachter dus de unit is nu verdacht)
-Aandrijfashoes RV en aandrijfas links even aankijken, lijkt wat in te lopen
-Uitlijnen
-Onder kuipen/dorpels checken voor roest
-Airco storing oplossen
-Hondenrek monteren
-De berg onderdelen voor service (sensoren etc) monteren
Volvo 855R "Black Moose" '96
BMW K1600GT '20
Mercedes-Benz L206D camper '73