Auteur Topic: Abs probleem bij lage snelheid  (gelezen 3823 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Retze

  • Lid 10+
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Abs probleem bij lage snelheid
« Gepost op: 10-04-2014 21:32:00 »
Sinds een maand heb ik een vreemd remprobleem. Bij relatief lage snelheden (onder de 50) Lijkt de Abs soms kort in te grijpen; een trillend rempedaal met vreemd geluid. Het Abs lampje gaat echter niet branden volgens mij. Lijkt vooral bij herhaaldelijk kort remmen sneller op te treden. Ik heb een automaat, benzine, 850 estate uit 94 met obd1. Heb zelf de foutcodes uitgelezen maar er waren geen fouten opgeslagen. Verder geen rare zaken; de schijven zijn netjes, de remblokken niet raar versleten (zijn alle nog geen jaar oud). De Abs ringen voor zijn heel en de contacten van de sensoren mooi schoon. Als je ze loskoppelt krijg ik wel een foutmelding zoals het hoort. Achter heb ik de ringen niet kunnen vinden, maar is het niet zo dat ik een foutcode zou moeten krijgen bij kapotte ring of sensor? Al lezende in het forum verdenk ik nu de Abs module maar wil hem niet voor niks demonteren, hij zit nogal weggestopt.
Herkend iemand de symptomen en weet een aannemelijke verklaring?

-D©©©L-

  • Lid 1000+
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 13304
  • Geslacht: Man
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #1 Gepost op: 10-04-2014 21:35:49 »
Is het niet gewoon een remklauw aan de achterzijde die de neiging heeft om te blijven hangen ?

Retze

  • Lid 10+
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #2 Gepost op: 10-04-2014 23:19:07 »
Neen dat denk ik niet. Dan zouden de blokken overmatige slijtage moeten laten zien en dat is niet het geval. Trillende riemschijven heb ik ook gehad (origineel Volvo er op en t was voorbij) maar dit is anders. Lijkt echt op een aangrijpende Abs....

Retze

  • Lid 10+
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #3 Gepost op: 15-04-2014 12:43:35 »
Ik vraag me af of een gebroken abs ring nu wel of geen foutcode  geeft in de obd 1. Weet iemand hierop het antwoord?

Marty__Mouse

  • If not, then toch!!
  • Lid 1000+
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 1261
  • Geslacht: Man
  • Standaard V70? Al lang niet meer.... ;-)
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #4 Gepost op: 15-04-2014 13:26:02 »
Ik heb een vergelijkbaar probleem gehad, maar bij mij speelde het pas na het wisselen van de aandrijfassen. Kennelijk zit er tussen het oude en nieuwe type van de aandrijfas een minimaal verschil in de lengte waardoor de sensoren niet precies boven de ABS ring uitkomen en ik dus die problemen had. Na het vervangen van de fuseestukken voor ook het oude type en het opnieuw plaatsen van de sensoren was het uiteindelijk opgelost.

Maar als alle sensoren en de ABS ringen verder goed zijn moet je het misschien ergens anders zoeken;
het zou natuurlijk ook je ABS computer kunnen zijn die eventueel problemen geeft.

Thuur hier op het forum is de specialist op dat gebied en heeft er al vele en echt vele gefixt  ;)
When standing on the edge of a cliff, a step forward is not progress...

V70 2.4T -> 2.3T V70NT5 blok, Fasttech getuned, 3" downpipe, LPI G3, R- en XC-bumper, 18" Pegs enz, enz..

UserID6342

  • Lid 1000+
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 23113
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #5 Gepost op: 15-04-2014 14:29:22 »
Laten we de kapotte nieuwe sensor ook even niet vergeten Maarten :evil: ;D ;D

Marty__Mouse

  • If not, then toch!!
  • Lid 1000+
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 1261
  • Geslacht: Man
  • Standaard V70? Al lang niet meer.... ;-)
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #6 Gepost op: 15-04-2014 14:51:20 »
Ja klopt! Was ik met al die ellende alweer vergeten...  ;D

Ach duurde een maand of 5, maar toen hadden we (nou ja, jij dan) het ook helemaal opgelost!  8)
When standing on the edge of a cliff, a step forward is not progress...

V70 2.4T -> 2.3T V70NT5 blok, Fasttech getuned, 3" downpipe, LPI G3, R- en XC-bumper, 18" Pegs enz, enz..

speedyT5

  • My first, my last, my everything..
  • Lid 500+
  • ****
  • Offline Offline
  • Berichten: 524
  • Geslacht: Man
  • VolvoC70T5 019 (RICA) gechipt
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #7 Gepost op: 15-04-2014 19:36:55 »
Hallo Retze,
de abs sensoren van de achterwielen zitten in de trommels van de handrem.

ik heb hetzelfde gehad met mijn C70 aut. maar nooit de oorzaak kunnen vinden,schrok er wel van van toen het zich voordeed.
Het was meestal als ik een klein zijstraatje met een km of 30 inreed en na een meter of 100 moest aanremmen om de hoek om te gaan.
Omdat ik dacht dat het ging om wat verglaasde achterremschijven ben ik wat vaker op de rem gaan staan op een lege weg (geen achteropkomers) en de rem en gaspedaal ingedrukt zodat de remmen wat warmer werden dan normaal.
Heb een jaar daarna wel geconstateerd dat van de li.a.remklauw de buitenste zuiger vastzat.

Maar ik weet niet zeker of dit de oorzaak/oplossing is geweest want ben daarna verhuisd...en de rem/wegsituatie totaal anders werd.

misschien heb je hier iets aan.

groeten en succes
Piet


Never, never gonna give you up
love you just the way you are

Retze

  • Lid 10+
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #8 Gepost op: 15-04-2014 23:30:40 »
Bedankt voor de tip voor de locatie van de ringen op de achterassen, ik zal de boel eens loshalen om ook deze ringen eens te bekijken. De klauwen achter zijn relatief nieuw (jaartje) evenals de schijven (voor en achter) want die achterklauwen vraten op gegeven moment blokken bij het leven. Deze dus vervangen want de remmerij moet op orde zijn zeg ik altijd. Vindt mijn probleem dus ook vooral storend. Weet dat hij in principe niet minder remt. Maar er klopt iets niet en dat wil ik dan ook verhelpen.
Bij kapotte sensoren had ik toch een brandend ABS lampje verwacht of een foutmelding maar dat is niet het geval.
Nou ja, eerst van het weekend maar eens de ringen achter bekijken en wat foto's maken van de computer voor de specialisten onder ons.

thuur

  • Thuurbo Fivespoke
  • Global Moderator
  • Lid 1000+
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 24143
  • Geslacht: Man
  • \/olvo'\/7O.T5 \/olvo'85O.T~5
    • thuurbo
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #9 Gepost op: 16-04-2014 09:32:34 »
Ik vraag me af of een gebroken abs ring nu wel of geen foutcode  geeft in de obd 1. Weet iemand hierop het antwoord?

Meestal niet. Alleen als de breuk zo erg is dat de computer kan constateren dat het echt niet pluis is. Bij een kleine/normale breuk duurt het wat langer voordat het pulsje aankomt bij de computer waardoor hij denkt dat er een wiel blokkeert. De computer grijpt dan in (daar hoef je niet voor te remmen).


Gr 8)

Retze

  • Lid 10+
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #10 Gepost op: 19-04-2014 20:55:41 »
Zo, vanmiddag de Abs ringen achter bekeken. Waren wel erg vies maar niet beschadigd of gebroken. Heb de boel maar schoon gemaakt. Ook nog geprobeerd om de sensoren los te krijgen en door te meten om te kijken of hier een storing inzit. Is niet gelukt, boutje gelost maar de krengen zaten muurvast. Had geen zin om de boel te slopen dus maar laten zitten. Doormeten is nog niet gelukt. Moeten ze hiervoor losgehaald worden of kan dit ook op de auto?
Een foto wou nog niet lukken volgens mij is mijn de Abs computer/ controleren (staat er tenminste op ; ) van ATE, weet niet of dit de storingsgevoelige is of niet. Denk er nu aan om op de sloop een werkende te halen en deze er op te zetten om te kijken of dit werkt. Kan ik de oude mooi openschroeven en kijken wat er loos is.

Retze

  • Lid 10+
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #11 Gepost op: 23-05-2014 17:53:13 »
Heb inmiddels een andere controller geprobeerd. Problemen blijven echter aanhouden. Wel kreeg ik met deze controller foutmeldingen. Uit mijn hoofd 214, 213 en 421. Iets met verbroken contacten bij de sensoren achter en een storing op de inlaat of zoiets. Bij alle storingen zou het Abs lampje moeten gaan branden maar dat gebeurt dus mooi niet. Oude controller er maar weer aangehangen. Kreeg ik hier ineens ook foutmeldingen! maar wel minder en voor; contacten sensoren verbroken maar ook hier geen Abs lampje dat brandt. Resetten haalde niets uit, kreeg met beide controller gelijk weer dezelfde foutmeldingen. Haal nog maar een controller, kijken welke foutcodes dat oplevert ; ). Wat ik raar vind is dat de weerstand over de bedrading tussen de linker en rechter Abs sensor voor verschilde, de sensor die t verst van de controler afzit (langere draad dus meer weerstand?) had de kleinste weerstand......Denk dat ik maar eens naar de sleuteldag kom, wellicht dat er daar mensen zijn met een Abs toverstaf...

triton

  • Lid 1000+
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 2266
  • Geslacht: Man
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #12 Gepost op: 23-05-2014 18:01:07 »
Je kan ook een controller laten fixen bij Thuur dan kan je dat zeker uitsluiten.
Professioneel raddraaier

Retze

  • Lid 10+
  • **
  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #13 Gepost op: 23-05-2014 18:11:21 »
Enig idee wat de kosten zijn?

kulk

  • Remco
  • Lid 1000+
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 1674
  • Geslacht: Man
  • V70N 2.4 170 PK Black Sapphire
Re: Abs probleem bij lage snelheid
« Reactie #14 Gepost op: 23-05-2014 18:23:22 »
Enig idee wat de kosten zijn?

80 euro volgens mij. Je eigen controller opsturen, krijg je een goede terug.