Wat gaaf zeg! Heb deze blokjes ff zitten opzoeken en inderdaad! Lijkt mij erg leuk sleutelen en rijden. Heerlijk zo'n gietijzeren blok!

Volgens mij zag ik ook inderdaad een compressieverhouding van 1:7.5 (non-turbo) vs de 1:10 voor de non-turbo en 1:8 voor de turbo blokken van de 850.
Het is ook inderdaad logisch dat een vrijloopmotor minder compressie produceert dan een conflictmotor. De zuiger komt natuurlijk hoger (of het "dak" is lager) wat resulteert in een hogere compressie in een conflictmotor. Dat is natuurlijk efficiënter, je krijgt er meer vermogen voor terug en minder brandstofverbruik. En het zal inderdaad ook beter zijn voor het milieu. Het heeft zeker voordelen natuurlijk.
Ik had daar mij toevallig laatst wat in verdiept, want ik vroeg mij dat af waarom dat zo eigenlijk is.
Helaas krijg ik wel de impressie dat de kwaliteit wel door het toilet gaat de laatste 10 jaar. Logisch natuurlijk, want de best verkochte auto's zijn de betaalbare auto's. Dus dan moet er bezuinigd worden op zowel de productie als onderdelen. Grondstoffen worden alleen maar duurder door inflatie en de speciale Russische militaire missie in Oekraïne momenteel helpt niet. Zoals je al zei zit er verschil tussen origineel Volvo en ATE (wat het OEM merk is) remblokken (natuurlijk maken OEM fabrikanten door Volvo ontworpen onderdelen onder licentie van Volvo. Ze mogen dan dit ontwerp niet verkopen zonder Volvo zegel erop).
Grote 2.5L ongeblazen motoren van toen maken nu plaats voor kleine 1.2L 3-cilinder motoren die niet sterk genoeg zijn om een auto voort te bewegen. Dus zetten ze er een turbo op en zijn het ineens best snelle en zuinige auto's! Maar rond de 200.000Km ofzo is het blok echt op. Maar leasen is tegenwoordig meer de norm. Tegen die tijd heeft men allang weer een andere auto.
Tesla schijnt verreweg meer terugroep acties te hebben dan andere merken (
https://themoney.co/how-many-tesla-recalls-in-2021/ ).
Dus kan ik mij heel goed voorstellen dat een distributieriem van INA een andere interval heeft dan een set van Volvo.

Maar ook de technische kennis van de mensen is lager geworden. Ik kreeg vroeger in de ambachtschool (later werd dat de LTS) alle vakken: Automonteur, elektrotechniek, timmeren, metselen, landbouw, wiskunde, Nederlands , sport, enz. Na 2 jaar kon je een vakrichting kiezen die je in wou. Je hebt al aan alles geproefd dus dat maakt de keuze makkelijker en je hebt iig al gesleuteld op school! ookal wil je later de ICT (al bestond dat toen nog niet) of finaciele sector in.
Ook stond er nog in de dikke handleiding hoe en wanneer je de kleppen moet stellen, Olie zelf moet verversen en controlepunten. Nu staat er in dat boekje alleen nog maar dat je niet het accuzuur moet opdrinken en bij problemen altijd direct naar de dealer moet gaan.

Natuurlijk heeft dat ook tegenwoordig met garantie te maken.
Daarom kiezen meer fabrikanten natuurlijk voor de duurdere distributieketting. Die gaat langer mee, maar hebben uiteraard wel onderhoud nodig!. Hoeven klanten daar feitelijk tegenwoordig geen rekening mee te houden zolang de motorolie maar gewoon tijdig ververst word (onderhoud zit natuurlijk in het lease contract).
Ik had laatst een klant in de werkplaats die aan mij vroeg zijn banden op te pompen. Meneer wist namelijk niet hoe dat moet........
